Het kan van levensbelang zijn, het doneren van een orgaan aan een naasten of juist onbekenden. Maar wat moet u als werkgever doen wanneer een medewerker aangeeft “ik wil een orgaan doneren?”. En wat gebeurt er wanneer een medewerker door het doneren van een orgaan in het verzuim terecht komt?

Doneren van een orgaan

Tijdens leven kun je een orgaan of weefsel afstaan aan iemand die dit nodig heeft. Het voordeel hiervan is dat deze organen meestal langer meegaan dan organen van overleden donoren. Het doneren is vaak van levensbelang voor een ander en een goede match is daarom cruciaal.

De volgende organen komen in aanmerking voor donatie bij leven:

  • Een nier
  • Een deel van de lever
  • Beenmerg
  • Stamcellen

Ziekte door orgaandonatie

Als een medewerker ziek wordt door orgaandonatie, dan kan er voor deze medewerker een ziektewet uitkering worden aangevraagd. Dat kan ook als de medewerker een vooronderzoek heeft om te kijken of hij/zij geschikt is als donor. Het moet dan wel om een onderzoek van meer dan een halve dag. De Ziektewet is 100% van het dagloon.

Mocht een medewerker als een gevolg van orgaandonatie ziek uit dienst gaan en/of de WIA beoordeling doorlopen, dan dient deze medewerker niet doorberekend te worden aan de schade met betrekking tot de Ziektewet en/of WGA instroom. Er is sprake van de no risk polis!

Whitepapers & Webinars

Geen whitepapers gevonden.