Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof – Wie vraagt het aan?

Stel uw ex-medewerker is zwanger, heeft nog geen nieuwe werkgever, en meldt zich ziek. Wat kunt u als werkgever dan het beste doen? Casemanagers en werkgevers hebben het met enige regelmaat over de WAZO. Maar wat is de WAZO eigenlijk?

Verlof

De afkorting WAZO is een afkorting voor de Wet Arbeid en Zorg. Naast deze ‘verlof’ soort, zijn in deze wet meer soorten verlof geregeld, zoals ouderschapsverlof en adoptieverlof. In dit artikel hebben we specifiek aandacht voor zwangerschaps- en bevallingsverlof. 

Een zwangere medewerker heeft recht op bevallingsverlof en bevallingsuitkering. Meestal vraagt de werkgever de WAZO aan; de medewerker dient dan een zwangerschapsverklaring in te leveren. Iedere zwangere heeft recht op minimaal 16 weken bevallingsverlof. Echter, is er sprake van een meerling, dan is er recht op minimum van 20 weken verlof. Het verlof gaat tussen 4 en 6 weken van te voren in, bij een meerling is dit minimaal 6 weken van te voren tot de uitgerekende datum.

Maar stel dat de ex-medewerker geen werkgever meer heeft en u eigenrisicodrager voor ziektewet en/of WGA bent en u heeft Resolu als uitvoerder van deze begeleiding?  Hoe gaat dit dan verder met betrekking tot de begeleiding, aanvraag en uitbetaling van de WAZO uitkering wanneer de ex-medewerker aangeeft zwanger te zijn?

Wat kan Resolu voor u betekenen?

Wordt de medewerker ziek voordat het verlof begint, maar komt dit door de zwangerschap? Dan moet de ex medewerker bij Resolu aangeven dat dit door de zwangerschap komt, zodat de casemanager van Resolu een ziektewet-uitkering ten gevolgen van zwangerschap kan aanvragen. Tevens kan de casemanager van Resolu de WAZO uitkering aanvragen voor ex werknemer.  Komt het verzuim niet door de zwangerschap en is de flexibiliseringsperiode nog niet ingegaan? Dan gelden de ‘gewone’ regels voor het verzuim. Voor meer informatie over een ziektewet-uitkering tijdens zwangerschapsverlof kunt u vrijblijvend contact opnemen met Resolu. 

 


Laatste nieuws & webinars

Resolu banner 6

Webinar 'Laat u als werkgever onnodig geld liggen?'

Beeld6

Webinar 'Waarom zou u eigenrisicodrager worden of blijven'?