Een medewerker bereikt de AOW-leeftijd, wat nu?

De leeftijdstijdsverwachting stijgt en de leeftijd dat wij met pensioen mogen is naar boven bijgesteld. De AOW-leeftijd blijft in 2020 en 2021 66 jaar en 4 maanden. In 2022 stijgt de AOW-leeftijd met 3 maanden en komt in 2024 uit op 67 jaar. De verwachting voor de toekomst is onduidelijk. Wel is zeker dat we er niet meer vanuit kunnen gaan dat we 65 jaar met pensioen kunnen gaan.

Bereikt de medewerker de AOW leeftijd?

De loondoorbetaling voor de werkgever stopt dan. Hetzelfde geldt voor de Ziektewetuitkering als de werkgever die ontvangt. Staat de medewerker op ziek? Dan stopt per datum dat iemand met pensioen gaat de re-integratie inspanningen.

Werken na de AOW leeftijd?

Wordt de AOW-gerechtigde ziek? Dan moet de werkgever het loon maximaal 13 weken doorbetalen. Ook kan de werkgever tijdens de eerste 13 weken van ziekte niet ontslaan. De werkgever hoeft geen passend werk meer te zoeken in het bedrijf van een andere werkgever. Hij hoeft ook geen plan van aanpak voor de re-integratie op te stellen. Als de medewerker wordt ontslagen op het moment dat u de AOW-leeftijd heeft bereikt of daarna, heeft de medewerker geen recht op een transitievergoeding.

Conclusie/ Advies

Heeft u een medewerker die op verzuim staat of dreigt in het verzuim te raken en de “pensioenhaven komt in zicht”? Maak dan een dossieranalyse! Hou rekening de volgende factoren; pensioendatum, verlof/ vakantie dagen, risico om een schade dossier te worden, grootte arbeidsovereenkomst, wel of niet ERD voor de WGA, de CAO en nog veel meer.  Maar ook de zachtere factoren, hoe ziet de medewerker de periode tot ingang pensioen? Wat zijn haar mogelijkheden en (on)mogelijkheden!

De re-integratie check van Resolu

Resolu ondersteunt werkgevers bij arbeids- en verzuimvraagstukken. Ook biedt Resolu de re-integratie check aan. Wij controleren dan het re-integratiedossier en geven een helder en concreet advies over hoe u kosten kunt besparen. Wilt u meer weten over de re-integratiecheck van Resolu? Bekijk de dienst hier.


Laatste nieuws & webinars

Resolu banner 6

Webinar 'Laat u als werkgever onnodig geld liggen?'

Beeld6

Webinar 'Waarom zou u eigenrisicodrager worden of blijven'?