Wat is een IOAW?

Zo veel afkortingen, zo veel benamingen. Binnen de uitkeringen en Ziektewet zijn er zoveel termen dat het soms lastig is om te weten wat waar nu voor staat. We gaan in op de afkorting ‘IAOW’.

Betekenis

De afkorting IAOW staat voor Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werkloze werknemers. Het is een zogenaamde sociale voorziening die iemand kan aanvragen wanneer hij of zij geboren is voor 1 januari 1965 en na zijn 50ste levensjaar werkloos is geworden. De IOAW uitkering is opvolgende uitkering na afloop van een WGA-uitkering of een WW-uitkering. Kortgezegd vult deze uitkering het gezinsinkomen aan tot aan bijstandsniveau. Bij deze uitkering is de kostendelersnorm van toepassing.

Hoogte

De hoogte van een bijstandsuitkering wordt door de overheid vastgesteld en is afhankelijk van de leeftijd en situatie. Bij de IOAW hoeft iemand zijn eigen vermogen niet op te maken. Dit is ook het verschil met de gewone bijstandsuitkering uit de Participatiewet. Het CBS heeft 22.340 personen geregistreerd die in juni 2021 die gebruik maakten van deze regeling.

Denken in mogelijkheden

Casemanagers van Resolu zijn op de hoogte van deze regeling en nemen dit mee in de begeleiding naar de WGA en/of Ziektewet als deze richting afronding gaat. Heeft u een medewerker die richting de afronding van de WGA en/of Ziektewet gaat? Neem dan tijdig contact op met Resolu voor de mogelijkheden.


Laatste nieuws & webinars

Resolu banner 6

Webinar 'Laat u als werkgever onnodig geld liggen?'

Beeld6

Webinar 'Waarom zou u eigenrisicodrager worden of blijven'?