Vakantiegeld komt er weer aan, toch?

De zomerperiode gaat binnenkort weer van start. De meeste werkgevers maken in mei of juni naast het reguliere salaris ook het vakantiegeld over naar hun medewerkers. Op de loonstrook kunt u terugvinden hoeveel vakantiegeld u krijgt. Er is vastgelegd dat het vakantiegeld minimaal 8% is van het bruto jaarsalaris is van het afgelopen jaar.

Maar hoe werkt het als er geen sprake is van loon uit arbeid?

Uitkering

De volgende uitkeringen van het UWV krijgen vakantiegeld uitgekeerd in mei;

  • WW;
  • WIA (WGA en IVA);
  • Wajong;
  • IOAW;
  • WAO;
  • WAZ.

WAZO en/of ziektewet-uitkering

Bij een WAZO- of Ziektewet-uitkering is dit echter anders:

Een WAZO-uitkering uitbetaling verloopt altijd via het UWV, maar een Ziektewet-uitkering kan dus of via het UWV of via de ERD Ziektewet de ex-werkgever worden overgemaakt. Voor deze beide situaties geldt dat het vakantiegeld altijd direct maandelijks zal worden uitbetaald. Het vakantiegeld is 8% van de bruto uitkering. Ook als de ex-werkgever Eigenrisicodrager is voor de Ziektewet, zal de uitbetaling van de Ziektewet op dezelfde wijze worden berekend en worden uitgekeerd. Er zal dus geen sprake zijn van een jaarlijkse vakantiegeld uitkering van de Ziektewet.  

Ondersteuning vanuit Resolu

De casemanagers van Resolu zijn voorbereid op deze vraag die vaak in mei en juni met enige regelmaat wordt gesteld. Ga voor meer informatie naar onze website en vraag vrijblijvend meer informatie aan.


Laatste nieuws & webinars

Resolu banner 6

Webinar 'Laat u als werkgever onnodig geld liggen?'

Beeld6

Webinar 'Waarom zou u eigenrisicodrager worden of blijven'?