Wat zijn de taken van het UWV?

De casemanagers van het Resolu hebben vrijwel dagelijks te maken met het UWV. Resolu ondersteunt namelijk werkgevers en medewerkers bij langdurig verzuim en bijna alles wat hier mee te maken heeft. Het UWV is een grote en bekende organisatie in Nederland, maar wat doen ze eigenlijk allemaal?

Wie of wat is het UWV?

Het UWV, oftewel Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, is een Nederlandse overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor de werknemersverzekeringen: WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet. Ook is het UWV verantwoordelijk voor de re-integratie van werklozen en arbeidsongeschikten die geen werkgever (meer) hebben. Het UWV heeft vier kerntaken die binnen hun verantwoordelijkheid vallen:

Werk

Het UWV stimuleert en ondersteunt mensen om aan het werk te gaan of nieuw werk te vinden. Dit doen zij door veel samen te werken met gemeenten en private partijen. Ze koppelen ook dit aanbod van mensen aan de vraag op de arbeidsmarkt en ondersteunen werkgevers bij het vinden van personeel.

Indicatiestelling

Het kan zijn dat een medewerker niet meer volledig aan het werk kan gaan. Dan beoordeelt het UWV in hoeverre iemand arbeidsongeschikt is, om zo verder te kijken naar de mogelijkheden van re-integratie en de te benutten participatiemogelijkheden.

Uitkeren

Valt een medewerker uit, raakt iemand werkloos of gaat er een collega met zwangerschapsverlof? Dan zorgt het UWV ervoor dat de uitkeringen tijdig en correct worden uitgekeerd.

Gegevensbeheer

Komt u in het verzuim terecht, dan wilt u niet keer op keer uw gegevens hoeven achter te laten. Het UWV zorgt ervoor dat  mensen slechts 1 keer hun gegevens over werk en uitkering aan de overheid hoeven door te geven.

Meer informatie

Als het gaat om eigenrisicodragers voor de WGA en/of Ziektewet biedt het UWV specifieke diensten aan. De casemanagers van Resolu zijn op de hoogte van de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte aan.


Laatste nieuws & webinars

Resolu banner 6

Webinar 'Laat u als werkgever onnodig geld liggen?'

Beeld6

Webinar 'Waarom zou u eigenrisicodrager worden of blijven'?