Het wetsvoorstel is controversieel verklaard. Wat nu?

Vanaf 1 september 2021 zou het advies van de bedrijfsarts leidend zijn bij de beoordeling van het re-integratietraject. Zo zouden de discussies rond de RIV-toets moeten worden terug gedrongen. Echter, het wetsvoorstel is controversieel verklaard. Wat nu?

Wat betekend dit wetvoorstel?

In het wetsvoorstel staat dat de verzekeringsarts uit moet gaat van het verslag van de bedrijfsarts bij het beoordelen van re-integratie-inspanningen. Hierdoor zou het verschil tussen het medische oordeel van de bedrijfsarts en de verzekeringsarts van het UWV geen reden meer zijn voor een loonsanctie voor de werkgever.

Ongeveer 12% van alle afgegeven loonsancties zijn op basis van een verschil tussen het medisch oordeel van de verzekeringsarts van het UWV en de bedrijfsarts. Deze situatie zorgt vaak voor spanning tussen de werkgever en de bedrijfsarts en/of arbodienst. Tijdens het re-integratietraject gaat de werkgever met de medewerker kijken wat er mogelijk is aan de hand van de belastbaarheid. De belastbaarheid van de medewerker wordt opgesteld door de bedrijfsarts. Maar wanneer er een verschil zit in wat de bedrijfsarts en de verzekeringsarts mogelijk vinden, dan wordt de werkgever hiervoor verantwoordelijk gesteld. De werkgever krijgt dan ook een loonsanctie opgelegd.

Waarom is het controversieel verklaard?

Het kabinet Rutte 3 is sinds januari 2021 een demissionair kabinet. Dit betekend dat lopende zaken worden afgerond en omstreden of gevoelige onderwerpen aan het nieuwe kabinet worden overgelaten. Ook is er dan een lijst met ‘controversiële zaken’ die worden overgedragen. Dit wetsvoorstel valt daaronder.

Met een nieuwe kabinet is het de vraag of dit wetsvoorstel doorgaat en zo ja, wanneer. Ook zonder deze wet is de ervaring van Resolu dat bezwaar maken, ook in deze situaties, lonend kan zijn. Lees meer over bezwaar en beroep. We helpen u graag verder.

Laatste nieuws & webinars