Wat is een werkervaringsplaats?

Binnen de Ziektewet is het mogelijk om, in overleg met de casemanager, een werkervaringsplaats aan te gaan bij een organisatie. Maar wat houdt dit precies in? Een werkervaringsplaats is een plek waarbij een werkzoekende werkervaring kan opdoen in een functie waar de werkzoekende nog geen ervaring in heeft.

De volgende zaken kan een werkervaringsplaats opleveren voor een werkzoekende:

  • Past de functie bij de huidige belastbaarheid;
  • De werkzoekende kan op deze manier arbeidsritme opbouwen;
  • Past de organisatie, visie en cultuur van de organisatie bij de werkzoekende.

Op basis van een werkervaringsplaats kan een werkgever iemand met een ziektewet uitkering voor twee maanden op proef in dienst nemen met behoud van Ziektewet-uitkering. Zowel werkgever als medewerker kunnen na die 2 maanden dan bepalen of er een match is. Een werkervaringsplaats wordt vaak afgesloten bij medewerkers die na lange tijd de arbeidsmarkt weer betreden.

Verschil tussen een werkervaringsplaats en een proefplaatsing?

Bij een werkervaringsplaats is het doel om ervaring op te doen, te onderzoeken welke competenties een kandidaat in zich heeft en om belastbaarheid te toetsen. Hier kan ook een vaste baan uit voortvloeien, maar dit is niet de doelstelling van de werkervaringsplaats. Bij een proefplaatsing is er uitzicht op een contract. Het doel is dan ook om een vaste baan te krijgen.

Whitepapers & Webinars

Geen whitepapers gevonden.