Nederland had op 1 oktober 2020 ruim 614 duizend huishoudens met geregistreerde problematische schulden. Dat is 7,6 procent van alle particuliere huishoudens. Schulden kunnen diverse gevolgen hebben, zoals stress, slaap- en/of fysieke problemen veroorzaken. Maar wat gebeurt er wanneer iemand schulden heeft en in het verzuim zit?
Beslag leggen
Als er schulden zijn, dan kan een schuldeiser in het uiterste geval beslag leggen op de uitkering of op het loon. Dit kan dus bijvoorbeeld loon uit arbeid zijn, maar ook een Ziektewetuitkering, WW, WGA-uitkering of een andere uitkering zijn. Als de uitkering wordt uitbetaald door het UWV, dan kan er loonbeslag via het UWV op de uitkering worden gelegd. Op een deel van de uitkering/loon mag een schuldeiser geen beslag leggen; dit heet de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is voor iedereen anders en hangt van meerdere factoren af, onder andere van het inkomen en de gezinssituatie. Dit bedrag heeft iemand nodig om te leven.
Verzoek loonbeslag ontvangen
Casemanagers in de Ziektewet & WGA krijgen ook te maken met (ex-) medewerkers met schulden. Sommige (ex-) medewerkers zijn hier open over, andere niet. Is de (ex-) werkgever eigenrisicodrager? Dan kan hij of zij een verzoek tot loonbeslag ontvangen. De casemanagers van Resolu zijn met dit proces bekend, en weten welke informatie nodig is om dit loonbeslag te verwerken of verrekenen. Ook wanneer de verwerking van de uitkering van via Resolu loopt.